PARKET RENOVEREN OF VERVANGEN

PARKET RENOVEREN OF VERVANGEN

Hoewel heel wat parketvloeren mooi verouderen, kan het na verloop van tijd toch nodig zijn om de houten vloer te renoveren of in het slechtste geval te vervangen. Waarop moet je letten om de juiste keuze te maken?

Parket en plankenvloeren zijn vervaardigd uit hout, een natuurlijke grondstof. Hout is zelfs een duurzame grondstof, want het vergt relatief weinig energie om van bomen parketplanken te maken. Hout is bovendien een kostbaar materiaal waarmee niet lichtzinnig mag omgesprongen worden. Renoveren geniet dus de voorkeur.

Wanneer kan je de houten vloer renoveren?

  • Om te kunnen renoveren moet de toplaag of nuttige dikte voldoende dik zijn. De meeste houten vloeren kunnen verschillende keren geschuurd worden. Houtfineervloeren kunnen niet geschuurd worden met parketschuurmachines omdat het risico op doorschuren van de toplaag te groot is.
  • Loszittende elementen kunnen opnieuw vastgezet worden met lijm en/of nagels, als het maar om enkele stuks gaat. Als nagenoeg de volledige vloer losgekomen is door waterschade of door een technisch probleem, kan je de vloer beter verwijderen en vervangen. Kostbare vloeren kunnen met een speciale polijstmachine toch nog geschuurd worden. Dit werk neemt wel wat meer tijd in beslag, maar loont vaak de moeite omdat klassieke bandschuurmachines hier te veel schade zouden aanrichten. Hou er wel rekening mee dat door de trillingen die veroorzaakt worden door de schuurmachines, soms zwakke, broze lijmverbindingen kunnen breken!
  • Als de beschermlaag (olie, lak of boenwas) verdwenen of beschadigd is, kan met afschuren en opnieuw behandelen een tweede leven gegeven worden. Men kan op dat ogenblik ook kiezen voor een andere kleur of een andere afwerkingswijze (olie i.p.v. vernis,…)

Zelf doen of laten doen?

In de betere verhuurcentra worden heel wat professionele machines verhuurd. Met die machines en een degelijke uitleg slaagt een goede doe-het-zelver er meestal wel in om een behoorlijk resultaat af te leveren. Belangrijk is dat alle schuurgangen met de nodige zorg afgewerkt worden en dat er zeker geen schuurgangen overgeslagen worden, want dit geeft een minder goed eindresultaat

Uiteraard zit de bestelwagen van de vakman zeer goed gevuld met allerlei professionele schuurapparaten waarmee hij een perfect schuurresultaat tot in de kleinste en vaak moeilijk bereikbare hoekjes kan bereiken. Niet alle machines zijn te huur. De vakman bezit ook de nodige knowhow om met de machines te werken en weet als de beste welke machine hij voor een bepaalde toepassing kan inzetten.

Parket laten schuren en opnieuw laten behandelen door de vakman lijkt op het eerste zicht misschien duurder, maar je betaalt er ook voor een stuk de ervaring van de vakman. Parket schuren is een vaardigheid die men al doende leert. Oefening baart kunst.